Bulgaristan Vize Alma Şartları
Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?
Ülkeye yalnızca belirli ve sınırlı süreyle seyahat edecek kişilerin C sınıfı yani kısa süreli Bulgaristan vizesi alması gerekmekte, bu konuda visa center aracılığıyla başvurular sağlanmaktadır.
Kısa girişli vizeler, seyahatin hangi amaçla gerçekleşeceğine bağlı olarak tek ya da çok girişli olabilmektedir. Talep edilen vize süresi, giriş ve çıkış sayısı başvuru aşamasında mutlaka nedenleriyle birlikte kesin olarak belirtilmelidir.
Tek girişli Bulgaristan vizesi almak için başvuru yapanların yalnızca bir kere ülkeye bu vizeyle giriş ve çıkış hakkı olacaktır. Eğer kişinin yeniden aynı süre zarfında ülkeye girmesi gerekirse işlemleri yeniden başlatması ve yeniden vize onayı alması gerekecektir.
Birden fazla girişin gerekli olduğu seyahatlerde ise çoklu yani multi giriş çıkışlı vizeye başvuru yapılması gerekir.
Ancak bu talebin de nedenleri yetkililere belgelerle izah edilmeli, Konsolosluğun ve Büyükelçiliğin çoklu giriş çıkış izni için kapsamlı bir değerlendirme yapacağı unutulmamalıdır.
Seyahatiniz için planlamış olduğunuz süreden daha kısa sürelerle verilen vize geçerlilik süreleri konusunda dilekçe yoluyla itiraz hakkınız bulunmaktadır.
Sözgelimi, otel ve uçak rezervasyonlarınızın ya da biletlerinizin tarihlerinin vizenin kapsadığı dönemle çakışmaması halinde bu rezervasyon çıktıları ve biletlerle birlikte visa center çalışanları aracılığıyla vize için yeniden düzenlenme talebinde bulunabilirsiniz.
Bulgaristan Vize Ücret sayfamızı ziyaret ediniz.
Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği
Bulgaristan Vize Alma Şartları S.S.S
Bulgaristan Vizesi İçin Bankada Kaç Para Olmalı?
Vize ücreti olarak İş Bankası Bulgaristan Baş Konsolosluğu hesabına 60.00 Euro yatırılarak alınan dekont vize evraklarına eklenmelidir. Vadesiz hesapta en az 7.000 TL bakiye bulunmalıdır.
Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan vizeleri için yetkili vize başvuru merkezlerine başvuru yapmak gerekir. Seyahat tarihinizden en az 15 gün önce bu vizeye başvurmanız gerekiyor. Vize başvuruları 5 gün içinde sonuçlanıyor. Konsoloslukların birinden randevu aldıktan sonra, Bulgaristan vize başvuru formunu indirip, doldurmanız gerekiyor.
Bulgaristan Vizesi İçin Ne Gerekiyor?
Hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları geriye dönük son 180 gün içinde toplam 90 güne kadar ikamet edebilecek şekilde, vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler. Hizmet pasaportu sahibi vatandaşlarımız ile diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız 30 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftırlar.

Bulgaristan vize başvurusu sonucu
Başvuruların sonuçlanma süresi ise merak edilen bir diğer konu olmakla birlikte karar merci olan yetkililerin yoğunluğuna ya da tatil dönemi içerisinde bulunup bulunmamasına bağlı olarak açıklanma süresi de değişkenlik göstermektedir.
Kısa süreli vizelerde en geç 5 iş günü içerisinde yanıt beklenirken sorun yaşanmaması adına işlemlerin 15 iş günü öncesinde tamamlanması önerilir.
Bu ön hazırlık süreci ulusal vize söz konusu olduğunda 3 ay şeklinde değişmektedir. Herhangi bir onay almadan bilet, otel gibi ikame ve ulaşım araçlarında satın alma işlemi gerçekleştirmemeniz, yalnızca rezervasyon yapmış olmanız tavsiye edilir.
Başvuru adayının bilindiği gibi Bulgaristan vize başvuru formu doldurması zorunludur. Ancak başvurusunu Büyükelçiliğe yapacak kişilerin dolduracağı form ile Başkonsolosluğa yapacak kişilerden istenen form birtakım farklılıklar göstermektedir.
Her durumda başvuru adayının formda güncel ve doğru şekilde bilgilerini açıklaması gerekmektedir.
Kişi bir davetiye aracılığıyla Bulgaristan ziyaret vizesi almak için başvuruda bulunuyorsa mevzu bahis davetiyenin yalnızca visa center çalışanlarına teslimi yeterlidir.Ek olarak başvuru adayının bir dış temsilciliğe davetiye teslim etmesine gerek yoktur.
Ancak başvuru sahiplerinin her biri için davet eden kişi aynı olsa dahi ayrı ayrı davetiye temin edilmiş olması gerektiği altı çizilmesi gereken bilgilerdendir.
Tüm Schengen üye ülkeleri, 2014’te alınan karar dahilinde parmak izi verme uygulamasına geçmişlerdir. Schengen Bölgesi dahilindeki herhangi bir ülkeye seyahat için VIS kaydı tutulmakta yani başvuru adaylarından parmak izi alınmaktadır.
İstisnai durumlar haricinde VIS kaydının 5 sene boyunca geçerliliği vardır ve bu süre dolmadan yapılan Schengen vize başvurusu için yeniden parmak izi alınmasına gerek olmayacaktır.
Ancak Bulgaristan için vize başvurusunda bulunan ve onay alan kişilerin yalnızca Bulgaristan dahilinde seyahat edebileceği unutulmamalıdır.
Başvuru sahibi eğer yabancı bir ülkenin vatandaşı ile Türkiye’den almış olduğu oturum iznini de yine evraklarının içerisine dahil etmelidir.
Bu noktada bilinmesi gereken ise oturum izninin vizenin sonlanma tarihinden sonraki en az 3 ay daha geçerli olmasının istendiğidir.
Schengen vizesi almış olan kişilerin, ekstra Bulgaristan vizesi için başvuru yapmasına gerek kalmadan ülkeye girmesi mümkündür.
Ancak Schengen kuralları dahilinde hareket edilmeli, vizenin alındığı kategoriye uygun şekilde seyahatin amacına ve tarihlerine uyulmalıdır.
Söz konusu D sınıfı yani uzun süreli vizeler olduğunda visa center aracılığıyla başvuru imkanı ortadan kalkar ve başvuru adayının şahsen dış temsilciliklerle görüşme sağlaması şart halini alır.
Konsolosluk mülakatı olmaksızın Bulgaristan oturum izni ve çalışma izinleri alınması mümkün olmamaktadır.
Bulgaristan vize başvurusu sonuçları olumlu olan kişilerin, ülkeye giriş yapması tüm bu aşamalar sonrasında kesinleşmiş değildir.
Kişi vize onayı almış olsa dahi sınırda bazı sorularla karşılaşabilir ve yetkililerin verilen cevaplardan hoşnut olmaması ya da herhangi bir aksi durumdan şüphelenmesi halinde sınırdan geçmenize izin verilmemesi, ülke sınırından Türkiye’ye geri gelmeniz söz konusu olabilir.
Bu sebeple başvuru aşamasında kullanmış olduğunuz her bir evrakın birer kopyasını ülkeye giriş yapana kadar yanınızda bulundurmanız önerilmektedir.